Ghidul magic al caracterului

Comanda ta cuprinde:

Despre lege, normalitate și a gândi cu propria minte

Azi, a ne forma propriile opinii și a lua decizii înțelepte pare a fi o îndrăzneală fără margini. Și totuși, indiferent de epoca în care trăim “cel mai mare dar al omului este rațiunea”, după spusele lui Socrate, iar filozoful și scriitorul american Noam Chomsky afirmă că “manipularea opiniei publice este un fenomen real și puternic în societatea noastră”.

Folosirea creierului ne ajută să ne protejăm de acest fenomen și să ne formăm propriile opinii, bazate pe o înțelegere clară a lucrurilor și pe principii universale, așa cum afirma filozoful german Immanuel Kant. Nimic mai adevărat și mai real azi, în mai toate contextele de viață. Consumismul este la modă, și vedem în jurul nostru n exemple de atitudini consumiste, doar de dragul găsirii căii scurte către recompensă, oricare ar fi ea: like-uri, ”prietenii” de Facebook, alte asemenea mici adulații personale menite să mângâie fals orgoliul propriu.

De asemenea, de ținut seama că propria judecată ne ajută să fim integri, deoarece ne permite să luăm decizii care sunt în concordanță cu valorile și principiile noastre și să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre. “Integritatea înseamnă să fii ceea ce ești, să faci ceea ce spui că vei face, să fii consecvent în ceea ce gândești, spui și faci”, spunea filozoful grec Epictet.

Nu mai puțin adevărat că aceeași judecată personală ne îndeamnă să fim etici, deoarece ne permite să avem idei proprii și să le exprimăm într-un mod clar și coerent. “Talentul constă în a avea idei proprii”,  după cum spunea scriitorul francez Victor Hugo, iar scriitorul și activistul american James Baldwin afirma: “creierul este cel mai puternic instrument al nostru. Folosirea lui ne permite să ne exprimăm libertatea și să ne facem auziți”.

Propria conștiință  ne ajută de asemenea să fim morali, deoarece ne permite să luăm decizii care respectă drepturile și libertățile altora; unde am ajunge dacă nu le-am respecta ?!

Închei cu spusele filozofului englez John Locke: “rațiunea este ceea ce ne distinge ca ființe umane și ne permite să ne conducem viețile într-un mod moral și respectuos față de ceilalți”. Astfel  devenim oameni mai buni și  contribuim la o lume mai bună, cel puțin aceasta este convingerea mea.

Prin urmare, folosirea creierului nu este doar esențială pentru a ne asigura că avem o perspectivă largă și o înțelegere profundă a situațiilor, că luăm decizii înțelepte care sunt în concordanță cu valorile și principiile noastre și că ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre, ci este și calea de a fi integri, etici și morali, și de a ne exprima libertatea și a ne face auziți într-un mod responsabil și respectuos față de ceilalți.

Azi ajungem să nu mai știm ce înseamnă normalitatea și nu știu dacă este bine să contestăm toate normele ce ne dădeau odinioară norma normalității… Prin urmare, din punctul meu de vedere noua lege a educației, cea de n ori contestată pe bună dreptate are datoria de a fi substanțial mai bună decât ceea ce a fost și de a restabili locul învățării în congruență cu meritocrația, nu în bătaia de joc a acesteia.

Urmărind o dezbatere bine argumentată a profesorului Mircea Miclea, am realizat câtă libertate putem avea printr-o lege (re)gândită constructiv, evolutiv, integru, nu în ultimul rând etic.

Copyright Cărți Magice @ 2021. Toate drepturile rezervate.
×
×

Cart